Gaes ontwikkelingen
GAES realtime data-dashboard op Vakbeurs Openbare Ruimte

Op de Vakbeurs Openbare Ruimte toonden wij deze video van ons nieuwe realtime data-dashboard. We meten de prestaties van groen op basis van ecosysteemdiensten en vertalen de cijfers naar optimalisatie en aanpassingen van de buitenruimte. 

Plaatselijke klimaatregulatie, CO2-reductie of biodiversiteit aan de hand van stedelijk groen. Het meten en aantonen van ecosysteemdiensten maakt het mogelijk. Aan de hand van real-time data is er precies duidelijk wat er in een wijk, park of op een plein moet gebeuren. Met de focus op de waarde van groen. De lokale hoeveelheid bodemvocht, fijnstof of de temperatuur; alles is inzichtelijk in het GAES-dashboard. Een onmisbare kans om de beperkte openbare ruimten functioneel en circulair in te richten.

Stel je voor dat er binnen één straat twee pleinen liggen. Aan de ene kant een groen plein met bloemen en een speelweide die vol staat met bomen. Terwijl er aan de andere kant een versteend plein ligt, waar het door de hitte op de tegels wel tot vijftien graden warmer kan worden. Statische data geeft ons de mogelijkheid om gegevens in te zien van een stad, stadsdeel of wijk. Toch is dit in veel gevallen niet specifiek genoeg en geeft het geen duidelijk beeld van de lokale situatie. Dat is precies wat real-time data wél doet.

Ecosysteemdienstmetingen
Real-time- en sociale data gaan verder dan statische data. Het maakt de beschikbare data beter inzetbaar en biedt meer mogelijkheden tot het verbeteren van openbare ruimten. Wat is de gevoelstemperatuur, voelen mensen zich veilig en wat is het voornaamste doel van deze plek? Deze gegevens dragen bij aan de temperatuurreductie, lokale klimaatregulatie en gezonde, gelukkige mensen.

De waarde van groen
In eerste instantie wordt er een analyse van de desbetreffende locatie gemaakt. Hieruit bepalen we een aantal ecosysteemdiensten om te realiseren. Zoals het beïnvloeden van het thermisch comfort en de gevoelstemperatuur, door de ruimte met vergroening te verkoelen. En de resultaten mogen er zijn, want mensen voelen zich gezonder. Maar denk ook aan het tegengaan van hittesterfte, hoge zorgkosten en gevoel van onveiligheid. Een goede (en groene) omgeving werkt hieraan mee. Om te waarborgen dat de ecosysteemdiensten ook écht worden verwezenlijkt, wordt de locatie vijf tot tien jaar gemonitord. Om zo de waarde van groen optimaal in te zetten voor alle bewoners.

 Wij kijken terug op een succesvolle beurs. Er was veel belangstelling en vele nieuwe contacten hebben kennis gemaakt met wat GAES doet. We willen iedereen bedanken voor hun komst en we hopen jullie weer te zien tijdens de volgende beurs!

 Neem voor meer informatie contact op via 06-11514381 of w.jacobs@groenalseenservice.nl.

Lees meer

GAES is aanwezig op de Vakbeurs Openbare Ruimte 2023!

Op 27 en 28 september is GAES aanwezig op de vakbeurs Openbare Ruimte in de Jaarbeurs in Utrecht: de verzamelplek voor alles over inrichting en beheer van de openbare ruimte. Wij presenteren hier onze GAES Digital Twin. Daarmee tonen we de werkelijke waarden en baten van de inrichting van uw openbare ruimte, projecten en gebiedsontwikkeling.

Gaes ontwikkelingen
sep 12, 2023

GAES is partner van het Circulaire Openbare Ruimte Congres!

Dit congres wordt op 14 en 15 juni in de voormalige opslagloods De Fruitvis in de Rotterdamse haven gehouden. Kom jij ook langs op de stand van GAES? En mis vooral de inspiratiesessie ‘de waarden en baten van een circulaire boom’ van Wil Jacobs, manager van GAES, samen met de Gemeente Den Haag niet!

Gaes ontwikkelingen
jun 12, 2023

GAES op HAS Geo Experience 2023!

Aanstaande donderdag 9 maart organiseert de opleiding Applied Geo-Information Science (AGIS) van HAS green academy de HAS Geo Experience: het grootse onderwijsgedreven Geodata Science & Visualisatie event voor de leefomgeving van Nederland! Wij presenteren op deze dag de Groen Als Een Service-manier om onze openbare ruimte data-gedreven, groener, duurzamer en klimaatbestendig te maken.

Gaes ontwikkelingen
mrt 6, 2023