Straatbeeld, juni 2023
Er spelen momenteel flinke uitdagingen in de openbare ruimte. Denk aan hitte, droogte, terugloop aan biodiversiteit en sociale uitdagingen. Tot op heden bestond er nog maar weinig groene data op basis van daadwerkelijke metingen in de openbare ruimte in de stedelijke omgeving. Weten en meten wat er nu echt aan de hand is? Of juist zien welke ingrepen in de groene buitenruimte wel of niet werken? De GAES-methode en de dashboards van Groen als een Service bieden inzicht in de werkelijke waarde van groen.
De GAES-methode en dashboards
Groen Als Een Service (GAES) meet real time met sensoren een steeds breder scala aan ecosysteemdiensten,
gekoppeld aan de SDG’s; van hittestress tot sociale cohesie en van biodiversiteit tot zelfs veiligheid. We integreren de uitkomsten, over korte of langere termijn, met de al beschikbare databronnen van de opdrachtgever of van derden. Onze
diepgaande data-analyses zijn de basis voor ons gerichte advies op het behalen van doelen en door te voeren maatregelen, legt Wil Jacobs, manager van Groen Als Een Service uit.
Wij kijken op een andere manier naar de inrichting van de openbare ruimte. We willen deze functioneel en circulair inrichten op basis van data. We gaan dus samen met de opdrachtgever kijken wat we op een bepaalde plek aan ecosysteemdiensten realiseren. Als je bijvoorbeeld een heet plein hebt, kun je die met bepaalde ecosysteemdiensten zo
maximaal mogelijk vergroenen zodat het een aantal graden koeler wordt. Dat doen we met data die
beschikbaar zijn.
Er komen ook steeds meer statische data beschikbaar, vervolgt Jacobs. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Klimaatatlas en GEO/GIS data van de opdrachtgever. Daarnaast gaan we real-time meten en monitoren wat er gebeurt op het gebied van hittestress, bodemvocht, fijnstof etc. Dat is inzichtelijk op een dashboard.