In de media
Sturen op de werkelijke waarde van groen – Straatbeeld

Straatbeeld, juni 2023

Er spelen momenteel flinke uitdagingen in de openbare ruimte. Denk aan hitte, droogte, terugloop aan biodiversiteit en sociale uitdagingen. Tot op heden bestond er nog maar weinig groene data op basis van daadwerkelijke metingen in de openbare ruimte in de stedelijke omgeving. Weten en meten wat er nu echt aan de hand is? Of juist zien welke ingrepen in de groene buitenruimte wel of niet werken? De GAES-methode en de dashboards van Groen als een Service bieden inzicht in de werkelijke waarde van groen.

De GAES-methode en dashboards
Groen Als Een Service (GAES) meet real time met sensoren een steeds breder scala aan ecosysteemdiensten,
gekoppeld aan de SDG’s; van hittestress tot sociale cohesie en van biodiversiteit tot zelfs veiligheid. We integreren de uitkomsten, over korte of langere termijn, met de al beschikbare databronnen van de opdrachtgever of van derden. Onze
diepgaande data-analyses zijn de basis voor ons gerichte advies op het behalen van doelen en door te voeren maatregelen, legt Wil Jacobs, manager van Groen Als Een Service uit.

Wij kijken op een andere manier naar de inrichting van de openbare ruimte. We willen deze functioneel en circulair inrichten op basis van data. We gaan dus samen met de opdrachtgever kijken wat we op een bepaalde plek aan ecosysteemdiensten realiseren. Als je bijvoorbeeld een heet plein hebt, kun je die met bepaalde ecosysteemdiensten zo
maximaal mogelijk vergroenen zodat het een aantal graden koeler wordt. Dat doen we met data die
beschikbaar zijn.

Er komen ook steeds meer statische data beschikbaar, vervolgt Jacobs. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Klimaatatlas en GEO/GIS data van de opdrachtgever. Daarnaast gaan we real-time meten en monitoren wat er gebeurt op het gebied van hittestress, bodemvocht, fijnstof etc. Dat is inzichtelijk op een dashboard.

 

 

Lees meer

Een (Grenzeloze) samenwerking – Kennisplatform CROW

In Den Haag groeide het aantal bewoners van enkele wijken met een gevoel van onveiligheid. Ook worstelt de gemeente Den Haag met hittestress in de zomermaanden en verdwijnt er daarnaast veel aan biodiversiteit. Om deze problemen aan te pakken, ging de gemeente een samenwerking aan met GAES om de prestaties van stedelijk groen te meten en te vertalen naar optimalisatie en aanpassingen van de buitenruimte.

In de media
mrt 23, 2023

Groene herinrichting als wapen tegen hittestress en sociale problemen – Boomzorg

Groen Als Een Service (GAES) ingezet op twee Haagse pleinen
In de mooie stad achter de duinen bekruipt bij een groeiend aantal bewoners van enkele wijken een gevoel van onveiligheid. Daarnaast kampt de gemeente Den Haag onder andere met hittestress in de zomer en de verdwijning van de biodiversiteit. Om deze problemen aan te pakken, besloot de gemeente een samenwerking aan te gaan met GAES.

In de media
dec 5, 2022

Data als gereedschap voor klimaatadaptatie – Stadswerk Magazine

Data inzetten om doelen op het gebied van klimaatadaptatie te realiseren. Een nulmeting aan de hand van een Quickscan, gevolgd door real-time- en sociale data. Het is het gereedschap om ecosysteemdiensten op een specifieke locatie te verbeteren. Denk aan plaatselijk hittestressreductie of het vergroten van de sociale cohesie en biodiversiteit. Een sleutel tot succes, als het gaat om lokale klimaatadaptatie.

In de media
nov 17, 2022

Van stad naar groen, met dít dashboard – Stadswerk Magazine

Plaatselijke klimaatregulatie, CO2-reductie of biodiversiteit aan de hand van stedelijk groen. Het meten en aantonen van ecosysteemdiensten maakt het mogelijk. Aan de hand van real-time data is er precies duidelijk wat er in een wijk, park of op een plein moet gebeuren. Met de focus op de waarde van groen. De lokale hoeveelheid bodemvocht, fijnstof of de temperatuur; alles is inzichtelijk in het GAES-dashboard. Een onmisbare kans om de beperkte openbare ruimten functioneel en circulair in te richten.

In de media
sep 20, 2022
GAES Weert

KPI’s voor toepassing bomen in de verstedelijkte omgeving – Boomzorg

Data en kennisgedreven groeninzet.
Naast wat 'zachte waarden' heeft de sector niet de beschikking over de groene prestatie-indicatoren (KPI's) voor toepassing van bomen in de stedelijke omgeving. Een aantal partijen, verenigd in een consortium, gaat daarin verandering brengen. Deze zomer vond in gemeente Weert de aftrap van een interessant project plaats.

In de media
nov 18, 2021