Stadswerk Magazine nummer 9, 15 november 2022
Data inzetten om doelen op het gebied van klimaatadaptatie te realiseren. Een nulmeting aan de hand van een Quickscan, gevolgd door real-time- en sociale data. Het is het gereedschap om ecosysteemdiensten op een specifieke locatie te verbeteren. Denk aan plaatselijk hittestressreductie of het vergroten van de sociale cohesie en biodiversiteit. Een sleutel tot succes, als het gaat om lokale klimaatadaptatie.
We staan voor een grote klimaatopgave. Zo is er een enorme behoefte aan hittestressreductie en lokale klimaatregulatie. Stedelijke gebieden, pleinen en gebouwen, zijn vaak wel 9 tot 15 graden warmer dan buitenstedelijke gebieden. Het zijn versteende gebieden waarin nauwelijks is gekeken naar functionaliteit. Daarom passen we voortaan ecosysteemdiensten, zoals biodiversiteit en sociale waarde, toe in onze ontwerpen. Denk aan het planten van groen voor hittestressreductie, maar ook voor het vergroten van het veiligheidsgevoel in een bepaalde wijk.
Ecosysteemdiensten
De leidende ecosysteemdiensten worden bepaald aan de hand van Sustainable Development Goals en gemeentelijke- of projectontwikkelaarsplannen. Daarbij kijken we ook naar de belangen, wat er beschikbaar is en de functionaliteiten. De eerste stap is een Quickscan, die alle beschikbare data op tafel legt. Hieruit volgt een verbeterd ontwerp of een herinrichting. De aanzet tot het meten, monitoren en verrijken van verdere data.
‘Meten is weten’
De prioriteit ligt vooral bij sociale waarde, klimaat en biodiversiteit. Na de eerste verbeteringen blijft het een kwestie van meten en monitoren. Real-time aan de hand van sensoren, satellietgegevens, GIS-gegevens of geodata. En sociaal door middel van enquêtes en interviews. ‘Waarvoor gebruikt u deze ruimte?’ en ‘Voelt u zich hier prettig?’ Uit de verkregen data trekken we conclusies en leggen we verbanden aan de hand van de Digital Twin-technologie en Artificial Intelligence (AI). Daarna is het de uitdaging om lokale verbeteringen verder te optimaliseren.
Een echte datarevolutie
Het gebruik van real-time metingen is belangrijk voor de datarevolutie in de openbare ruimte. Het helpt bij het maken van toekomstige keuzes en beslissingen. Daarnaast zijn de eerste resultaten van de metingen uiterst hoopvol om de openbare ruimte succesvol, functioneel, duurzaam en circulair te vergroenen.
Neem voor meer informatie contact op via 06-11514381 of w.jacobs@groenalseenservice.nl.