Stadswerk Magazine nummer 7, 13 september 2022

Plaatselijke klimaatregulatie, CO2-reductie of biodiversiteit aan de hand van stedelijk groen. Het meten en aantonen van ecosysteemdiensten maakt het mogelijk. Aan de hand van real-time data is er precies duidelijk wat er in een wijk, park of op een plein moet gebeuren. Met de focus op de waarde van groen. De lokale hoeveelheid bodemvocht, fijnstof of de temperatuur; alles is inzichtelijk in het GAES-dashboard. Een onmisbare kans om de beperkte openbare ruimten functioneel en circulair in te richten.

Stel je voor dat er binnen één straat twee pleinen liggen. Aan de ene kant een groen plein met bloemen en een speelweide die vol staat met bomen. Terwijl er aan de andere kant een versteend plein ligt, waar het door de hitte op de tegels wel tot vijftien graden warmer kan worden. Statische data geeft ons de mogelijkheid om gegevens in te zien van een stad, stadsdeel of wijk. Toch is dit in veel gevallen niet specifiek genoeg en geeft het geen duidelijk beeld van de lokale situatie. Dat is precies wat real-time data wél doet. 

Ecosysteemdienstmetingen
Real-time- en sociale data gaan verder dan statische data. Het maakt de beschikbare data beter inzetbaar en biedt meer mogelijkheden tot het verbeteren van openbare ruimten. Wat is de gevoelstemperatuur, voelen mensen zich veilig en wat is het voornaamste doel van deze plek? Deze gegevens dragen bij aan de temperatuurreductie, lokale klimaatregulatie en gezonde, gelukkige mensen.

De waarde van groen
In eerste instantie wordt er een analyse van de desbetreffende locatie gemaakt. Hieruit bepalen we een aantal ecosysteemdiensten om te realiseren. Zoals het beïnvloeden van het thermisch comfort en de gevoelstemperatuur, door de ruimte met vergroening te verkoelen. En de resultaten mogen er zijn, want mensen voelen zich gezonder. Maar denk ook aan het tegengaan van hittesterfte, hoge zorgkosten en gevoel van onveiligheid. Een goede (en groene) omgeving werkt hieraan mee. Om te waarborgen dat de ecosysteemdiensten ook écht worden verwezenlijkt, wordt de locatie vijf tot tien jaar gemonitord. Om zo de waarde van groen optimaal in te zetten voor alle bewoners.

Neem voor meer informatie contact op via 06-11514381 of w.jacobs@groenalseenservice.nl.

Lees meer

De Eijk Groep vaart op SDG-kompas: ‘Zoals we nu ondernemen, is niet langer houdbaar’

Veel ondernemers in de groene sector roepen wel dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar handelen er in de praktijk niet naar. Dit is de perceptie van Jaap Peelen, directeur bij De Eijk Groep. Samen met Karlijn Schaap, projectmanager Groen Als Een Service (GAES), implementeert hij de zeventien Sustainable Development Goals (SDG's) binnen zijn organisatie. Zij roepen andere bedrijven op dit voorbeeld te volgen. 'Zoals we nu met z'n allen ondernemen, is niet houdbaar.'

In de media
jan 22, 2024

Datagedreven aanpak van probleemwijken blijkt succesvol

Resultaten GAES: successen op het gebied van leefbaarheid, biodiversiteit en hittestressreductie

GAES is een adviesbureau voor vergroenings- en klimaatuitdagingen, biodiversiteitsdoelstellingen en sociale vraagstukken. Centraal in hun datagedreven concept staat de rol van ecosysteemdiensten (ESD). Ecosysteemdiensten omvatten alle goederen en diensten die ecosystemen aan de samenleving leveren. Hoe werkt deze datagedreven aanpak, wat zijn de resultaten tot nu toe en hoe ziet de toekomst van deze systematiek eruit?

In de media
okt 18, 2023

Sturen op de werkelijke waarde van groen – Straatbeeld

Er spelen momenteel flinke uitdagingen in de openbare ruimte. Denk aan hitte, droogte, terugloop aan biodiversiteit en sociale uitdagingen. Tot op heden bestond er nog maar weinig groene data op basis van daadwerkelijke metingen in de openbare ruimte in de stedelijke omgeving. Weten en meten wat er nu echt aan de hand is? Of juist zien welke ingrepen in de groene buitenruimte wel of niet werken? De GAES-methode en de dashboards van Groen als een Service bieden inzicht in de werkelijke waarde van groen.

In de media
jun 12, 2023

Een (Grenzeloze) samenwerking – Kennisplatform CROW

In Den Haag groeide het aantal bewoners van enkele wijken met een gevoel van onveiligheid. Ook worstelt de gemeente Den Haag met hittestress in de zomermaanden en verdwijnt er daarnaast veel aan biodiversiteit. Om deze problemen aan te pakken, ging de gemeente een samenwerking aan met GAES om de prestaties van stedelijk groen te meten en te vertalen naar optimalisatie en aanpassingen van de buitenruimte.

In de media
mrt 23, 2023

Groene herinrichting als wapen tegen hittestress en sociale problemen – Boomzorg

Groen Als Een Service (GAES) ingezet op twee Haagse pleinen
In de mooie stad achter de duinen bekruipt bij een groeiend aantal bewoners van enkele wijken een gevoel van onveiligheid. Daarnaast kampt de gemeente Den Haag onder andere met hittestress in de zomer en de verdwijning van de biodiversiteit. Om deze problemen aan te pakken, besloot de gemeente een samenwerking aan te gaan met GAES.

In de media
dec 5, 2022