In de media
GAES maakt prestaties van groen concreet – Stad en Groen

Stad en Groen, maandag 8 november 2021

Buro De Eijk mikt met Gaes op meetbare ecosysteemdiensten

Groenvoorziening doet meer dan alleen mooi zijn. Om ook de invloed van groen op temperatuur, waterhuishouding en beleving in een ontwerp te krijgen, zijn harde data nodig. Buro De Eijk gaat die verzamelen in het kader van zijn nieuwe concept ‘Groen als een Service’ (Gaes).

Auteur: Bart Mullink

Op het Goeverneurplein in Den Haag gebeurt deze ochtend iets opvallends. De werklieden die uit de bestelbus van Eijkelboom stappen, komen niet voor het gebruikelijke periodieke groenonderhoud. Vandaag zijn ze installateur. Verspreid over dit plein in de Haagse wijk Laak plaatsen ze op verschillende hoogtes sensoren. Buro De Eijk gaat hiermee vijf jaar lang permanent temperatuurgegevens verzamelen. Onder het maaiveld komen meters die de vochtigheid van de grond meten.

De gemeente Den Haag zag in de ontwikkeling van Gaes door Buro De Eijk een interessante mogelijkheid om prestatiedoelen te verbinden aan haar beleid, onder het motto ‘Haagse pleinen weer leefbaar’. Zo kwam het Goeverneurplein in beeld voor een pilot. Om de temperatuur te verlagen en de leefbaarheid in de stad te vergroten, heeft de gemeente Den Haag voor stenige locaties een opknapper in petto. Het Goeverneurplein is dit najaar aan de beurt.

Buro De Eijk mikt met Gaes op meetbare ecosysteemdiensten Groenvoorziening doet meer dan alleen mooi zijn. Om ook de invloed van groen op temperatuur, waterhuishouding en beleving in een ontwerp te krijgen, zijn harde data nodig. Buro De Eijk gaat die verzamelen in het kader van zijn nieuwe concept 'Groen als een Service' (Gaes). Auteur: Bart Mullink Facebook Twitter Linkedin Whatsapp Op het Goeverneurplein in Den Haag gebeurt deze ochtend iets opvallends. De werklieden die uit de bestelbus van Eijkelboom stappen, komen niet voor het gebruikelijke periodieke groenonderhoud. Vandaag zijn ze installateur. Verspreid over dit plein in de Haagse wijk Laak plaatsen ze op verschillende hoogtes sensoren. Buro De Eijk gaat hiermee vijf jaar lang permanent temperatuurgegevens verzamelen. Onder het maaiveld komen meters die de vochtigheid van de grond meten. De gemeente Den Haag zag in de ontwikkeling van Gaes door Buro De Eijk een interessante mogelijkheid om prestatiedoelen te verbinden aan haar beleid, onder het motto 'Haagse pleinen weer leefbaar'. Zo kwam het Goeverneurplein in beeld voor een pilot. Om de temperatuur te verlagen en de leefbaarheid in de stad te vergroten, heeft de gemeente Den Haag voor stenige locaties een opknapper in petto. Het Goeverneurplein is dit najaar aan de beurt.

Hittestress
Door de overdaad aan steen verandert Laak op hete zomerdagen in een oven; het wordt er veel warmer dan in de omgeving. Bewoners ervaren hittestress. De gemeente wil die verminderen en groen speelt daarbij de hoofdrol. Het levert op twee manieren een bijdrage: door schaduw en door verdamping.

Voor die verdamping moet water beschikbaar zijn. Reden voor Den Haag om de regenafvoer zoveel mogelijk af te koppelen van het riool. Op het Goeverneurplein betekent dit dat het water in de toekomst niet meer naar het riool stroomt, maar direct in de grond zakt. En behalve de neerslag op het plein zelf, zal ook die van de omringende bebouwing de binnenkort de ontsteende bodem in gaan.

Lees meer

Een (Grenzeloze) samenwerking – Kennisplatform CROW

In Den Haag groeide het aantal bewoners van enkele wijken met een gevoel van onveiligheid. Ook worstelt de gemeente Den Haag met hittestress in de zomermaanden en verdwijnt er daarnaast veel aan biodiversiteit. Om deze problemen aan te pakken, ging de gemeente een samenwerking aan met GAES om de prestaties van stedelijk groen te meten en te vertalen naar optimalisatie en aanpassingen van de buitenruimte.

In de media
mrt 23, 2023

Groene herinrichting als wapen tegen hittestress en sociale problemen – Boomzorg

Groen Als Een Service (GAES) ingezet op twee Haagse pleinen
In de mooie stad achter de duinen bekruipt bij een groeiend aantal bewoners van enkele wijken een gevoel van onveiligheid. Daarnaast kampt de gemeente Den Haag onder andere met hittestress in de zomer en de verdwijning van de biodiversiteit. Om deze problemen aan te pakken, besloot de gemeente een samenwerking aan te gaan met GAES.

In de media
dec 5, 2022

Data als gereedschap voor klimaatadaptatie – Stadswerk Magazine

Data inzetten om doelen op het gebied van klimaatadaptatie te realiseren. Een nulmeting aan de hand van een Quickscan, gevolgd door real-time- en sociale data. Het is het gereedschap om ecosysteemdiensten op een specifieke locatie te verbeteren. Denk aan plaatselijk hittestressreductie of het vergroten van de sociale cohesie en biodiversiteit. Een sleutel tot succes, als het gaat om lokale klimaatadaptatie.

In de media
nov 17, 2022

Van stad naar groen, met dít dashboard – Stadswerk Magazine

Plaatselijke klimaatregulatie, CO2-reductie of biodiversiteit aan de hand van stedelijk groen. Het meten en aantonen van ecosysteemdiensten maakt het mogelijk. Aan de hand van real-time data is er precies duidelijk wat er in een wijk, park of op een plein moet gebeuren. Met de focus op de waarde van groen. De lokale hoeveelheid bodemvocht, fijnstof of de temperatuur; alles is inzichtelijk in het GAES-dashboard. Een onmisbare kans om de beperkte openbare ruimten functioneel en circulair in te richten.

In de media
sep 20, 2022
GAES Weert

KPI’s voor toepassing bomen in de verstedelijkte omgeving – Boomzorg

Data en kennisgedreven groeninzet.
Naast wat 'zachte waarden' heeft de sector niet de beschikking over de groene prestatie-indicatoren (KPI's) voor toepassing van bomen in de stedelijke omgeving. Een aantal partijen, verenigd in een consortium, gaat daarin verandering brengen. Deze zomer vond in gemeente Weert de aftrap van een interessant project plaats.

In de media
nov 18, 2021