Stad en Groen, maandag 8 november 2021

Buro De Eijk mikt met Gaes op meetbare ecosysteemdiensten

Groenvoorziening doet meer dan alleen mooi zijn. Om ook de invloed van groen op temperatuur, waterhuishouding en beleving in een ontwerp te krijgen, zijn harde data nodig. Buro De Eijk gaat die verzamelen in het kader van zijn nieuwe concept ‘Groen als een Service’ (Gaes).

Auteur: Bart Mullink

Op het Goeverneurplein in Den Haag gebeurt deze ochtend iets opvallends. De werklieden die uit de bestelbus van Eijkelboom stappen, komen niet voor het gebruikelijke periodieke groenonderhoud. Vandaag zijn ze installateur. Verspreid over dit plein in de Haagse wijk Laak plaatsen ze op verschillende hoogtes sensoren. Buro De Eijk gaat hiermee vijf jaar lang permanent temperatuurgegevens verzamelen. Onder het maaiveld komen meters die de vochtigheid van de grond meten.

De gemeente Den Haag zag in de ontwikkeling van Gaes door Buro De Eijk een interessante mogelijkheid om prestatiedoelen te verbinden aan haar beleid, onder het motto ‘Haagse pleinen weer leefbaar’. Zo kwam het Goeverneurplein in beeld voor een pilot. Om de temperatuur te verlagen en de leefbaarheid in de stad te vergroten, heeft de gemeente Den Haag voor stenige locaties een opknapper in petto. Het Goeverneurplein is dit najaar aan de beurt.

Buro De Eijk mikt met Gaes op meetbare ecosysteemdiensten Groenvoorziening doet meer dan alleen mooi zijn. Om ook de invloed van groen op temperatuur, waterhuishouding en beleving in een ontwerp te krijgen, zijn harde data nodig. Buro De Eijk gaat die verzamelen in het kader van zijn nieuwe concept 'Groen als een Service' (Gaes). Auteur: Bart Mullink Facebook Twitter Linkedin Whatsapp Op het Goeverneurplein in Den Haag gebeurt deze ochtend iets opvallends. De werklieden die uit de bestelbus van Eijkelboom stappen, komen niet voor het gebruikelijke periodieke groenonderhoud. Vandaag zijn ze installateur. Verspreid over dit plein in de Haagse wijk Laak plaatsen ze op verschillende hoogtes sensoren. Buro De Eijk gaat hiermee vijf jaar lang permanent temperatuurgegevens verzamelen. Onder het maaiveld komen meters die de vochtigheid van de grond meten. De gemeente Den Haag zag in de ontwikkeling van Gaes door Buro De Eijk een interessante mogelijkheid om prestatiedoelen te verbinden aan haar beleid, onder het motto 'Haagse pleinen weer leefbaar'. Zo kwam het Goeverneurplein in beeld voor een pilot. Om de temperatuur te verlagen en de leefbaarheid in de stad te vergroten, heeft de gemeente Den Haag voor stenige locaties een opknapper in petto. Het Goeverneurplein is dit najaar aan de beurt.

Hittestress
Door de overdaad aan steen verandert Laak op hete zomerdagen in een oven; het wordt er veel warmer dan in de omgeving. Bewoners ervaren hittestress. De gemeente wil die verminderen en groen speelt daarbij de hoofdrol. Het levert op twee manieren een bijdrage: door schaduw en door verdamping.

Voor die verdamping moet water beschikbaar zijn. Reden voor Den Haag om de regenafvoer zoveel mogelijk af te koppelen van het riool. Op het Goeverneurplein betekent dit dat het water in de toekomst niet meer naar het riool stroomt, maar direct in de grond zakt. En behalve de neerslag op het plein zelf, zal ook die van de omringende bebouwing de binnenkort de ontsteende bodem in gaan.

Lees meer

De Eijk Groep vaart op SDG-kompas: ‘Zoals we nu ondernemen, is niet langer houdbaar’

Veel ondernemers in de groene sector roepen wel dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar handelen er in de praktijk niet naar. Dit is de perceptie van Jaap Peelen, directeur bij De Eijk Groep. Samen met Karlijn Schaap, projectmanager Groen Als Een Service (GAES), implementeert hij de zeventien Sustainable Development Goals (SDG's) binnen zijn organisatie. Zij roepen andere bedrijven op dit voorbeeld te volgen. 'Zoals we nu met z'n allen ondernemen, is niet houdbaar.'

In de media
jan 22, 2024

Datagedreven aanpak van probleemwijken blijkt succesvol

Resultaten GAES: successen op het gebied van leefbaarheid, biodiversiteit en hittestressreductie

GAES is een adviesbureau voor vergroenings- en klimaatuitdagingen, biodiversiteitsdoelstellingen en sociale vraagstukken. Centraal in hun datagedreven concept staat de rol van ecosysteemdiensten (ESD). Ecosysteemdiensten omvatten alle goederen en diensten die ecosystemen aan de samenleving leveren. Hoe werkt deze datagedreven aanpak, wat zijn de resultaten tot nu toe en hoe ziet de toekomst van deze systematiek eruit?

In de media
okt 18, 2023

Sturen op de werkelijke waarde van groen – Straatbeeld

Er spelen momenteel flinke uitdagingen in de openbare ruimte. Denk aan hitte, droogte, terugloop aan biodiversiteit en sociale uitdagingen. Tot op heden bestond er nog maar weinig groene data op basis van daadwerkelijke metingen in de openbare ruimte in de stedelijke omgeving. Weten en meten wat er nu echt aan de hand is? Of juist zien welke ingrepen in de groene buitenruimte wel of niet werken? De GAES-methode en de dashboards van Groen als een Service bieden inzicht in de werkelijke waarde van groen.

In de media
jun 12, 2023

Een (Grenzeloze) samenwerking – Kennisplatform CROW

In Den Haag groeide het aantal bewoners van enkele wijken met een gevoel van onveiligheid. Ook worstelt de gemeente Den Haag met hittestress in de zomermaanden en verdwijnt er daarnaast veel aan biodiversiteit. Om deze problemen aan te pakken, ging de gemeente een samenwerking aan met GAES om de prestaties van stedelijk groen te meten en te vertalen naar optimalisatie en aanpassingen van de buitenruimte.

In de media
mrt 23, 2023

Groene herinrichting als wapen tegen hittestress en sociale problemen – Boomzorg

Groen Als Een Service (GAES) ingezet op twee Haagse pleinen
In de mooie stad achter de duinen bekruipt bij een groeiend aantal bewoners van enkele wijken een gevoel van onveiligheid. Daarnaast kampt de gemeente Den Haag onder andere met hittestress in de zomer en de verdwijning van de biodiversiteit. Om deze problemen aan te pakken, besloot de gemeente een samenwerking aan te gaan met GAES.

In de media
dec 5, 2022