De Zeeheldenbuurt kampt met uitdagingen zoals hittestress en wateroverlast tijdens piekbuien. In plaats van traditionele bewonersavonden kiest het projectteam voor een interactieve aanpak met Doe Mee Cafés en innovatieve technologieën zoals sensoren, VR-brillen, AI en de GAES Digital Twin. Door beslissingen te onderbouwen met data en het te kunnen visualiseren ontstaat er een verhoogde participatiegraad en een nauwkeurig inzicht in de uitdagingen en kansen van de wijk. Uiteindelijk is met behulp van deze avonden het aantal bewoners wat mee doet verviervoudigd!
Analyse – Data als drijvende kracht
In de Zeeheldenbuurt plaatsen we vijftien sensoren in de openbare ruimte en bij bewoners om real-time gegevens te verzamelen over temperatuur, fijnstof, luchtvochtigheid en bodemvocht. Deze data vormt de basis voor de nulmeting en geeft inzichten in hittestress, wateroverlast en gevoelstemperatuur. Met behulp van AI analyseren we zelfs parkeergegevens, waardoor ongebruikte ruimte wordt gevonden voor optimale parkeerinrichting die we kunnen vergroenen.
Advies – Groen als sleutel tot leefbaarheid
Met een datagedreven aanpak hebben we ontwerpvoorstellen gemaakt die hittestress verlagen en wateroverlast verminderen. Denk aan strategisch geplante bomen, doorlatende bestrating, wadi’s en een verdiepte speelplaats die bij zware regenbuien tijdelijk het teveel aan water kan opvangen. Dankzij VR-technologie kunnen bewoners zelfs al virtueel door hun eigen wijk lopen. Door deze vooruitstrevende aanpak worden sneller belangrijke beslissingen genomen en is de doorlooptijd verkort.
Aan de slag – Innovatie in ontwerp en participatie
Met behulp van de GAES Digital Twin zijn verschillende toekomstscenario’s doorgerekend, waarbij zowel directe verbeteringen als langetermijneffecten zichtbaar worden. Het doorrekenen van deze ontwerpen is bijna 100% geautomatiseerd. Als de tekeningen worden ingeladen in onze Digital Twin, zie je automatisch de voordelen die het oplevert terug. Zo kunnen professionals in de gemeente direct zien hoeveel waarde groen écht heeft.
Resultaat – Bewoners voelen zich gehoord
Het project in de Zeeheldenbuurt is meer dan alleen een herinrichting; het is een blauwdruk voor toekomstgerichte, klimaatrobuuste ontwikkeling. Bewoners geven aan zich voor het eerst écht gehoord te voelen en de aanpak inspireert ook andere wijken in de regio. Vanaf het voorjaar van 2025 gaan we actief meten wat de aanpassingen daadwerkelijk betekenen voor de wijk en zijn bewoners. Wat gebeurt er met het bodemvochtgehalte, hoeveel CO2 wordt door het groen opgevangen en wat is de gevoelstemperatuur? Door technologie te combineren met bewonersparticipatie krijgen we het antwoord op deze vragen en meer. Zo ontstaat er een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving voor de bewoners van de Zeeheldenbuurt.
Met dezelfde ruimte zijn meer bomen én parkeerplaatsen gerealiseerd. In één van de straten komen er zelfs 10 bomen, 12 parkeerplaatsen en 50% meer groen bij!
In de proeftuin is het waterbergend vermogen vergroot. Daardoor worden er nu jaarlijks twee miljoen emmers water méér opgevangen in de wijk.
De datagedreven aanpak heeft geleid tot een datahub waardoor professionals van de gemeente, projectpartners en bewoners samen het proces sneller en beter hebben doorlopen.
Bewoners zijn actief betrokken met Doe Mee Cafés en door 15 bewonerssensoren toe te voegen aan een openbaar dashboard. Het dashboard voor iedereen toegankelijk en draagt bij aan een positieve participatie.
De CO2 opslag gaat van 729 naar 2165 kilo per jaar in 30 jaar. De afvang van fijnstof gaat van 42 naar 92 kilo per jaar.
Deze vernieuwende aanpak wordt door de gemeente verder geïntegreerd in de interne processen en toegepast op nieuwe projecten, herinrichtingen en omgevingswet.